Traditioner

Under flera år har vi samlat på goda traditioner, som till exempel våra fina sommaravslutningar i Ulriksdals slottskapell och avlutningarna på höstterminen i Bergshamra kyrka. Nedan kan du läsa om några av dessa.

Halloweenfest firas med en spännande spökupplevelse /spöktunnel i vår kulvert under skolan. Efter spöktunnelbesök blir det en spännande måltid och senare disco. De som vågar vara med är modiga.

På advents drop-in är elevernas föräldrar, släktingar och bekanta välkomna att fynda bland klassernas egenhandigt tillverkade saker och andra föremål. Kaffe med lussebulle och pepparkakor finns som förtäring. Försäljningens intäkter går till vår vänskola Casa Minunata i Rumänien.

Vi brukar ha minst en musiktillställning varje år, vanligtvis en melodifestival.

Varje år välkomnar vi våren. Elever och personal börjar dagen med att städa skolgården. Därefter hade vi en färgglad karneval samt korvgrillning och underhållning.

FN-dagen

För oss är det viktigt att uppmärksamma FN-dagen den 24:e oktober.

Inför FN-dagen arbetar vi ämnesöverskridande kring olika fred- och jämlikhetsfrågor. Många elever tränar även på sånger om fred under musiklektionerna och slutligen på FN-dagen den 24:e oktober brukar vi uppmärksamma genom att hissa FN-flaggan, ha gemensamma uppträdande och sjunga tillsammans.

 

Halloweenfirande

Kring varje halloween har vi flera uppskattade kusliga traditioner.

För de som vågar kan man få en riktig spökupplevelse i Svedenskolans "skräcktunnel". Några i personalen ser till att de mörka rummen är extra skrämmande och klär även ut sig till olika varelser och monster. Det brukar bli läskigt första rundturen, men många eleverna väljer att gå flera gånger. För de som inte vill bli så skrämda, har vi en upptänd rundtur. 

Samma dag har vi även ett spännande maskeraddisco. De som vill "spökar ut sig" i olika utklädnader. Det brukar bjudas på popcorn och saft, samt en hel del dans och skoj.

Vintermarknad med drop-in

Vintermarknaden är en tradition som är initierad av föräldra- och elevråd.

På Svedenskolans Vintermarknad med drop-in är elevernas föräldrar, släktingar och bekanta välkomna  att fynda bland klassernas egenhändigt tillverkade saker och andra föremål. Kaffe med lussebulle och pepparkakor serveras  i matsalen. Det brukar bli en riktigt härlig marknad, fylld av både möten och inköp.

Försäljningens intäkter går oavkortat till vår vänskola Casa Minunata i Rumänien.

Luciafirande

För att göra det bästa av vinterns mörker firar vi varje vinter Lucia.

På Lucia samlas hela skolan i vår idrottssal för att se det vackra Luciatåget. De medverkande eleverna klär ofta ut sig traditionsenligt till lucior, tärnor, tomtar och pepparkaksgubbar eller -gummor. Uppe på scen och medan de tågar in i salen sjungs det Luciasånger, som alla har fått möjlighet att träna på i kören och under musiklektioner. Efter det stora Luciafirandet brukar det bli fika i klasserna.

Karneval

Vår tidigare tradition lövsprickningsfest har utvecklats till en karneval med tillhörande kabaré.

Efter en lång vinter ser vi varje år till att välkomna våren med en riktig fest. Elever och personal börjar dagen med att städa och göra fint på skolans område samt närområdet. Numera firar vi våren genom att gå i ett sprakande och rytmiskt karnevalståg till scenen på skolans baksida. Väl där väntar ett spännande kabaréuppträdande med sång, dans, spex, sketcher och en hel del annat. Vi brukar även grilla korv.

Filmfestival

Med dagens teknik kan alla lätt skapa film och rörlig bild. På Svedenskolan arrangeras därför vissa år en filmfestival.

Vår idrottssal är utrustnad både med en stor projektorduk och en fin ljudutrustning. Eleverna skapar själva eller tillsammans med personalen filmer under fritids, bildlektionerna och i andra ämnen som de sedan får möjlighet att visa på vår filmfestival. Filmerna brukar röra sig i alla genrer från animerat till spännande thrillers. Många tycker det är kul att se sina egna och andras filmer på en stor duk och till filmvisningen serveras det självklart popcorn.