Holistisk utflykt

Eleverna i klassen G5 skulle åka iväg på klassutflykt till Moderna museet i Stockholm. Eleverna var väl förberedda på vad de skulle göra och hade fått undervisning om konstnären Matisse, det utvalda konstverket Apollon och om all praktiska lärdomar som kan vara bra att ha med sig när man åker på utflykt. 

Matisses "Apollon" är ett stort kollage som föreställer den grekiske solguden Apollon. Motivet kopplades i undervisningen till elevnära ämnen som sol och skapande med det underliggande syftet att bredda elevernas verklighetsuppfattning. Klassen G5 åkte först tunnelbana för att sen byta till buss till Moderna museet. Väl där möttes de av konstpedagogen Jenny som har stor erfarenhet av målgruppen. Eleverna fick en guidad tur av konstverket. Efter de betraktat kollaget var det dags för skapande verkstad. I verkstan gjorde eleverna egna kollage med inspiration av vad de fått veta och sett. Eleverna fick sedan ta med sig sina egna tolkningar av konstverket med sig tillbaka till skolan.

Nästa dag fortsätte undervisningen om utflykten, där eleverna fick minnas tillsammans med hjälp av visuellt stöd på klassens interaktiva skrivtavla. Det märktes att eleverna kände igen konstverket och de kunde namnge tavlan och konstnären! De olika kollagen som eleverna själva hade skapat visades också upp för klassen. Undervisningen ska följas upp ytterligare och temat ska kopplas till planeternas rörelser, nya begrepp, hur man kan uttrycka känslor samt religiös mångfald.

Nyheter

Mycket snö!

Mer snö i Stockholmsområdet än på cirka 100 år.

Våra traditioner

Nyligen uppmärksammade vi FN-dagen och nu närmar sig Halloween. Läs mer om våra traditioner.

Pedagogisk cirkus

Cirkus Cirkör gästar Svedenskolan Bergshamra genom Skapande Skola

Eget driv och målbild

Under cirka två veckors tid nu på sommaren har två av våra elever på Svedenskolan Bergshamra haft ett morgoncafé för skolans personal. Läs mer...

Fritidshemmets dag

På skolgården fanns det ett stort utbud av aktiviteter att pröva! Läs mer...

Scenkonst, humor och skräck

En stor publik fyllde rummet med många skratt när teatergruppen ’Svedenteatern’ spelade upp sin nya uppsättning och några gamla godingar.

Nya perspektiv

Hur skapar man djup i en bild? Det vet många av våra elever!

Dags att rösta!

På söndag är det valdag för alla vuxna, men på Svedenskolan Bergshamra är det valdag redan idag.

Filmfestival

På Svedenskolan Bergshamra görs det mycket film och dessa får ofta premiär i vår egna filmfestival.

Greenscreen på sportlovet

Som en av fritidsaktiviteterna under sportlovet fick eleverna på Svedenskolan Bergshamra pröva på att göra film med greenscreen.

Svedenskolans OS-tema

Under januari och februari är det OS på Svedenskolan. Alla klasserna kommer lära sig mer om OS-historia och vad OS handlar om idag. Invigningen av temaarbetet OS på Svedenskolan är måndag 13 januari.

Skolavslutning

Höstterminen har gått mot sitt slut och skolavslutningen var i Bergshamra kyrka.

Pingisturnering

På den årliga pingisturneringen "Luciaduellen" representerades Utvecklingspedagogik av Häggviks Gymnasium och Svedenskolan. Från den sistnämnda skolan deltog sju tappra elever, en pingisveteran och resten nybörjare.

Advents drop-in

Varje år arrangerar Svedenskolan en stor julmarknad där eleverna säljer saker för välgörande ändamål.