Ett nytt samhälle är skapat

Klassen B2 har skapat sitt eget fiktiva samhälle, helt från ingenting. Skapandeprocessen kring 'Hälsingeköping' har berört flera olika skolämnen. De har tänkt ut och fyllt samhället med viktiga delar, som; olika bostadshus, affärer, järnvägar och en skola. När de bestämde  vad som kunde behövas och vart saker skulle vara tänktes både miljö och friskvård in. De diskuterade även hur man som invånare faktiskt kan påverka platsen där man lever.


Parallelt med samhällsskapandet har eleverna fått lära sig om demokrati, Svergies partier, skatt och EU. Eleverna har även skapat en påhittad lokaltidning där man kan läsa om vad som har hänt på senaste i Hälsingeköping. 


Hela projektet presenterades först på prov för grannklassen. Samhällsskaparna fick svara på frågor om vad de hade byggt, hur de hade tänkt och till sist var det högläsning ur Hälsingeköpings lokaltidning. Några dagar senare flyttade klassen samhället till en mer öppen plats på skolan och alla som var intresserade kunde gå förbi och få en presentation.

Nyheter

Mycket snö!

Mer snö i Stockholmsområdet än på cirka 100 år.

Våra traditioner

Nyligen uppmärksammade vi FN-dagen och nu närmar sig Halloween. Läs mer om våra traditioner.

Pedagogisk cirkus

Cirkus Cirkör gästar Svedenskolan Bergshamra genom Skapande Skola

Eget driv och målbild

Under cirka två veckors tid nu på sommaren har två av våra elever på Svedenskolan Bergshamra haft ett morgoncafé för skolans personal. Läs mer...

Fritidshemmets dag

På skolgården fanns det ett stort utbud av aktiviteter att pröva! Läs mer...

Scenkonst, humor och skräck

En stor publik fyllde rummet med många skratt när teatergruppen ’Svedenteatern’ spelade upp sin nya uppsättning och några gamla godingar.

Nya perspektiv

Hur skapar man djup i en bild? Det vet många av våra elever!

Dags att rösta!

På söndag är det valdag för alla vuxna, men på Svedenskolan Bergshamra är det valdag redan idag.

Filmfestival

På Svedenskolan Bergshamra görs det mycket film och dessa får ofta premiär i vår egna filmfestival.

Greenscreen på sportlovet

Som en av fritidsaktiviteterna under sportlovet fick eleverna på Svedenskolan Bergshamra pröva på att göra film med greenscreen.

Svedenskolans OS-tema

Under januari och februari är det OS på Svedenskolan. Alla klasserna kommer lära sig mer om OS-historia och vad OS handlar om idag. Invigningen av temaarbetet OS på Svedenskolan är måndag 13 januari.

Skolavslutning

Höstterminen har gått mot sitt slut och skolavslutningen var i Bergshamra kyrka.

Pingisturnering

På den årliga pingisturneringen "Luciaduellen" representerades Utvecklingspedagogik av Häggviks Gymnasium och Svedenskolan. Från den sistnämnda skolan deltog sju tappra elever, en pingisveteran och resten nybörjare.

Advents drop-in

Varje år arrangerar Svedenskolan en stor julmarknad där eleverna säljer saker för välgörande ändamål.